IP Telefonie => Troubleshooting => Topic started by: tom712 on February 09, 2006, 06:29:26 pm

Title: Problém s registrací
Post by: tom712 on February 09, 2006, 06:29:26 pm
Občas mám problém se registrací SIP účtu v mém adaptéru.
Prostě když do účtu zadám data od providera, tak dám potom registrovat - naváže se spojení s ústřednou, otevřou se proty na NATu a já nevim co všechno to dělá... prostě občas si to pak s ústřednou něco posílá.

Ale třeba předevčírem mi to nešlo zaboha registrovat, ani jeden účet

Momentální situace je tato, jeden funguje:
Code: [Select]
SIP1
SIP Registration Status : On Register
Used Port : 5060/UDP
SIP2
SIP Registration Status : Register fail
Used Port : 5060/UDP

Prví účet maká (volám), druhej se nechce připojit/registrovat (slyším obsazenej tón jakmile zvednu telefon)

Kde je chyba? Stalo se vám to někdy.
Title: Re: Problém s registrací
Post by: yaro on February 11, 2006, 01:49:02 pm
Quote from: "tom712"
Občas mám problém se registrací SIP účtu v mém adaptéru.
Prostě když do účtu zadám data od providera, tak dám potom registrovat - naváže se spojení s ústřednou, otevřou se proty na NATu a já nevim co všechno to dělá... prostě občas si to pak s ústřednou něco posílá....


Jo stalo a stává, ale je zajímavé, že jen u operátora Ha-vel, mám ještě 802.VOX a tam to drží jako "přibitý". Ale je to silně nepravidelné. Mám Sipuru 2100 a podle rad z netu jsem otevřel proty pro SIP a RTP, ale nevím, jstli to má nějaký vliv, je sice pravda, že teď  ta registrace "víc" drží, ale občas mám tik, jít se podívat na diody, jestli jsem připojen :-) a občas prostě nejsem...

Když je to neregistred nebo failed, je zajímavé, že nestačí jen v Sipuře dát SW restart, musím něco změnit, třeba hodnotu Register expires a pak dát Submit all changes... Zkusil jsem to nastavit podle 802.VOX, tedy R. expires a Proxy Intvl na 60, ale nemělo to žádný viditelný efekt. Nyní to mám podle jejich návodu oboje na 3600. Plus navíc NAT keep alive enable na yes a NAT keep alive intvl na 15...

Jo a taky jsem si všiml, že když dám tvrdý restart vytažením ze sítě, nebo po odpojení WAN, registrace "najede" ihned.
Title: Problém s registrací
Post by: belgarat on February 13, 2006, 08:40:49 am
Yaro - verejna ci neverejna IP adresa ?
Title: Problém s registrací
Post by: yaro on February 13, 2006, 09:11:40 pm
Quote from: "belgarat"
Yaro - verejna ci neverejna IP adresa ?


Mám neveřejnou adresu.
Title: Re: Problém s registrací
Post by: yaro on February 13, 2006, 09:16:52 pm
Quote from: "tom712"
Občas mám problém se registrací SIP účtu v mém adaptéru.
Prostě když do účtu zadám data od providera, tak dám potom registrovat - naváže se spojení s ústřednou, otevřou se proty na NATu a já nevim co všechno to dělá... prostě občas si to pak s ústřednou něco posílá.

Ale třeba předevčírem mi to nešlo zaboha registrovat, ani jeden účet

Momentální situace je tato, jeden funguje:
Code: [Select]
SIP1
SIP Registration Status : On Register
Used Port : 5060/UDP
SIP2
SIP Registration Status : Register fail
Used Port : 5060/UDP

Prví účet maká (volám), druhej se nechce připojit/registrovat (slyším obsazenej tón jakmile zvednu telefon)

Kde je chyba? Stalo se vám to někdy.



Koukám, máš na obou linkách UDP port 5060? To by jít fakt nemělo...
Na Line 1 bych dal UDP 5060 a na Line 2 UDP 5061 :-)
Title: Problém s registrací
Post by: yaro on February 14, 2006, 10:50:13 am
Quote from: "belgarat"
Yaro - verejna ci neverejna IP adresa ?


Už jsem o tom přemýšlel, jestli není zakopanej pes v průchodu přes NAT - tak pro otestování jsem si v IS přiřadil veřejnou adresu a uvidíme  8)
Title: Problém s registrací
Post by: belgarat on February 14, 2006, 04:00:50 pm
Na firewallu bezi helper pro NAT/SIP. RTP ma bohuzel pokakane zdrojaky... takze az pri dalsim upgrade OS.
Title: Problém s registrací
Post by: space on February 14, 2006, 10:27:43 pm
Quote from: "yaro"
Quote from: "belgarat"
Yaro - verejna ci neverejna IP adresa ?


Už jsem o tom přemýšlel, jestli není zakopanej pes v průchodu přes NAT - tak pro otestování jsem si v IS přiřadil veřejnou adresu a uvidíme  8)

Ja pouzivam nevererejnou IP a dokonce za svym druhym natem a chodi normalne mam sipuru SPA-1001 a od 30,11,2005 bezi bez restartu (ha-loo) ostatni pokusy nejsou tak pozbudive obcas nemozna registrace napr volny vyzaduje cislo i jmeno coz vsechny telefony a brany neumi v podstatete vsicni vetsi operatori pouzivaji chytrou skatuli, ktera postoura pakety a vymeni prave ty ip adresy, nez to dojde k ustredne takze u mne pomohlo pro telefon (snom 190) pridelit verejnou a pridani programku na gate a jedu i prez sip v na CVUT ale popravde receno je to ducharina a bez pomoci belgarata a peba jsem v p...
Title: Problém s registrací
Post by: tom712 on February 17, 2006, 06:28:44 pm
No takže...
Quote
ale je zajímavé, že jen u operátora Ha-vel
Nojo, je to prevazne Ha-Vel
Quote
verejna ci neverejna IP adresa ?
Treba ja sem to zkousel s obema
Quote
Koukám, máš na obou linkách UDP port 5060? To by jít fakt nemělo...
Nojo, to sem ale vůl  8)
Title: Problém s registrací
Post by: Hanz02 on February 18, 2006, 10:32:34 am
nemuzu se zaregistrovat na vox  :(  - mate stejny problem?
mam SPA 2002 - vcera to slo a od te doby s tim nikdo nic nedelal :(

takze jsem prohodil prorty z 5060 na 5061 a uz to jde

na 5060 jsem dal havel a ten jde taky

tak nevim cim to bylo
Title: Problém s registrací
Post by: space on February 19, 2006, 08:21:13 pm
Jeste jeden jedna blbustka mel jsem ted problem u jednoho telefonu (asul wel proste cinan) registrace OK ven volal bez problemu ale na nej se dalo dovolat jem po restartu problem jsem odstranil zmensenim "register ttl" pod 200 to je doba po jake se ten telefon hlasi na ustrednu pokud je dlouha tak se registrace zrusi a telefon se tvari jasko nedostupnej mozna je to jen blbost ale mne to pomohlo.
Title: Problém s registrací
Post by: Mira on May 19, 2006, 10:52:16 pm
Quote from: "Hanz02"
nemuzu se zaregistrovat na vox  :(  - mate stejny problem?
mam SPA 2002 - vcera to slo a od te doby s tim nikdo nic nedelal :(

takze jsem prohodil prorty z 5060 na 5061 a uz to jde

na 5060 jsem dal havel a ten jde taky

tak nevim cim to bylo


Neco podobneho se mi stalo taky

Nedavno (cca mesic) jsem si u voxu opatril v ramci akce SPA 2100.
Vse fungovalo krasne a najednou hluchej telefon. Sipura se neregistruje. Přes soft telefon bezi v pohode. Tak sem zkusil prohodit IP adresy a rozbehlo se to (nevim, jestli to bylo tim?).

Po case zase, ale tentokrat prohozeni IP adres nepomohlo. Tak sem zkusil zmenit port na 5061 a zase to bezi. Nema nekdo tuseni cim by to mohlo byt? Blby je, ze si toho vsimnu az kdyz potrebuju telefonovat (to zas tak casto neni) a celou tu dobu se nam babicky nedovolaji.
Title: Problém s registrací
Post by: Hanz02 on May 20, 2006, 02:11:50 am
Quote from: "Mira"
Neco podobneho se mi stalo taky....


Napis mi na ICQ a ja se ti na to podivam....

Mne to cca uz dva mesice nedela :D
Title: Problém s registrací
Post by: yaro on May 21, 2006, 11:02:17 am
Od čtvrtečního večera 18.5. mi nejel přes Sipuru 2100 ani VOX ani Ha-vel. Už 17.5. nesvítily ledky, ale po vytažení WAN kabelu to naskočilo. Ve čtvrtek už nepomohl ani restart :-(...
Včera večer jsem přišel na to, že musím použít veřejnou IP adresu a zase to maká (veřejnou IP sice používám už delší dobu, ale poslední dobou jsem mněl problémy s konektivitou, což se snad konečně vyřešilo překonektorováním kostičky káblu... ale při pokusech o zprovoznění jsem nechal v Sipuře neveřejnou IP a nevšiml jsem si toho) ..., když použiju neveřejnou adresu, ani ťuk. Dřív to chodilo i na neveřejnou IP, změnilo se snad něco v síti?
Title: Problém s registrací
Post by: Hanz02 on May 21, 2006, 12:52:44 pm
Quote from: "yaro"
Od čtvrtečního večera 18.5. mi nejel přes Sipuru 2100 ani VOX ani Ha-vel. Už 17.5. nesvítily ledky, ale po vytažení WAN kabelu to naskočilo. Ve čtvrtek už nepomohl ani restart :-(...

Kdyz sviti ledky, tak to znamena, ze registrace probehla v poradku. Pokud nesviti tak nepomuze restart, odpojeni od elektriny, ani modlidba  :lol:  
Quote from: "yaro"
Včera večer jsem přišel na to, že musím použít veřejnou IP adresu a zase to maká (veřejnou IP sice používám už delší dobu)

Je jedno jakou IP pouzivas (verejnou/neverejnou)
Quote from: "yaro"
poslední dobou jsem mněl problémy s konektivitou, což se snad konečně vyřešilo překonektorováním kostičky káblu...

problemy s konektivitou?
Quote from: "yaro"
při pokusech o zprovoznění jsem nechal v Sipuře neveřejnou IP a nevšiml jsem si toho) ..., když použiju neveřejnou adresu, ani ťuk. Dřív to chodilo i na neveřejnou IP, změnilo se snad něco v síti?

Je jedno jakou mas IP....

Pomoc

Zmen porty 5060 na 5061 a zase zpet, pak to pujde jako driv  :D
Title: Problém s registrací
Post by: yaro on May 21, 2006, 07:35:03 pm
Problém s konektivitou:
- museli jsme v baráku natáhnout nový kabel a prostě kostičky nebyly dobře nakrimpovaný (střídavě to šlo a nešlo, bylo ptřeba vyndat a zandat kábl do switche), tak si to raději dělám sám a ještě raději k ruce tester :-)... z ustřižený kostičky jsem nakonec vyndal zcela lehce zelený vodič...

Veřejná/neveřejná IP:
- přijď se podívat :-), na veřejnou jede, na neveřejnou ani ťuk a dříve to bylo jedno

Porty jsem neměnil...
Title: Problém s registrací
Post by: Hanz02 on May 21, 2006, 08:17:41 pm
Quote from: "yaro"
Problém s konektivitou:
- museli jsme v baráku natáhnout nový kabel a prostě kostičky nebyly dobře nakrimpovaný (střídavě to šlo a nešlo, bylo ptřeba vyndat a zandat kábl do switche), tak si to raději dělám sám a ještě raději k ruce tester :-)... z ustřižený kostičky jsem nakonec vyndal zcela lehce zelený vodič...
Kdo to tam proboha delal?
Quote from: "yaro"

Veřejná/neveřejná IP:
- přijď se podívat :-), na veřejnou jede, na neveřejnou ani ťuk a dříve to bylo jedno
Napis mi na ICQ IP telefonu
Quote from: "yaro"
Porty jsem neměnil...
Dokud je nezmenis, tak to nepujde
Title: Problém s registrací
Post by: yaro on May 23, 2006, 08:54:12 pm
Dostal jsem se k tomu až dnes - zase to začalo fungovat i na neveřejnou adresu a to i bez změn v portech... tajuplný svět výpočetní techniky...
Title: Problém s registrací
Post by: yaro on June 04, 2006, 03:19:36 pm
Další děj :-)

Fungovalo to přesně týden... pak na Line 1 - VOX.802 "zblbnul" - po vytočení čísla nebyl slyšet žádný vyzváněcí tón - na druhé straně to ale vyzvánělo, po zvednutí nebylo slyšet vůbec nic... :-(. Na Line 2 Ha-vel fungoval v pohodě. Po několika prima večerech strávených komunikací s podporou VOXu a pokusech o zprovoznění (výměny portů, nastavení NAT a podobně) došlo na nastavení do továrního stavu a k opětovnému nahrání firmware. Následoval pokus o nastavení VOXu (pouze VOX na Line 1) - se stejným výsledkem - nic. Pak jsem zakázal Line 1 a vše nastavil na Line 2. VOX bez problémů zafungoval. Poté na Line 1 nastaven Ha-vel - funguje to bez problémů...(otázka je na jak dlouho).

No, jestli se o Sipuře mluví jako o jednom z nejlepších zařízení pro VoIP, co ten zbytek???  :lol:  8)

Jo, dodavatel, Callcenter se k tomu staví - no funguje vám to, tak to je Sipura v pořádku...
Title: Problém s registrací
Post by: scorpio on June 04, 2006, 04:57:50 pm
No mě se stalo že se mi na NATu "zaseknul" port 5060 na nejakou "obskurni" kombinaci soketu, a proto mi registrace Line1 na port 5060 proste nepropustil.

Takze jsem Sipuru 1001 musel nastavit pro Line1 (802.vox) na port 5061 a Line2 (Sipy) na port 5062 a pak zacalo zase chodit oboje.

Nekdy se dejou veci podivne ...

Ale me prislo ze helpline 802.vox se mi celkem venoval :

Tam mi rekli ze pozadavky jim prichazeji, ale ze nedochazeji potvrzeny odpovedi ... tudiz ten port 5060 jel jednosmerne  :idea: a tudiz registrace neprosla ...
Title: Problém s registrací
Post by: belgarat on June 04, 2006, 05:00:44 pm
Co se tyce "jednosmernosti" 5060, muzeme zkusil ladit na nasem firewallu - domluv si virtualni slezinu na ICQ. Modul pro pruchod SIP tam je...
Title: Problém s registrací
Post by: yaro on June 06, 2006, 09:08:19 pm
Quote from: "belgarat"
Co se tyce "jednosmernosti" 5060, muzeme zkusil ladit na nasem firewallu - domluv si virtualni slezinu na ICQ. Modul pro pruchod SIP tam je...


No nevím, teď tam mám na 5060 Ha-vel a maká to, takže asi není moc co ladit. Jo a na 5061 co mám VOX.802  - tak už opět přestal chodit  :x , mám chuť se na celej VOX vybodnout...

Takže nemám pocit "jednosměrnosti" portu. Navíc se VOX na 5060 i 5061 v pohodě registroval a registruje (oproti zkušenosti scorpia), jen to prostě netelefonuje, což je dost velkej nedostatek. Podpora VOXu se mi celkem věnovala, i když některé rady typu "dejte tam originální dial plán" mi přijdou trochu poslabší... Takže to vytáčí, já ale vyzváněcí tón neslyším, u příjemce to zvoní, po zvednutí je ticho na obou stranách...podpora VOXu vidí, že se číslo vytáčí, penízky se odečítají, ale nikdo už není schopen říct, proč to vlastně netelefonuje...

Kombinace Wifi-Sipura 2100-VOX.802 je z mého pohledu dlouhodobě problematická... chodí to někomu?
Title: Problém s registrací
Post by: yaro on June 06, 2006, 09:43:06 pm
Tak jsem dal Line 2 VOX na port 5062 a bez problému vytočil číslo kámošovi do Prahy (má Ha-vel), hovor super, jenže to po chvíli spadlo a už se tam nedalo dovolat vůbec, po vytočení to vydávalo něco jako obsazovací tón. Na jiné číslo Telecomu to zase začalo kupodivu chodit. Pak se ozval ten kámoš a zase hovor v pohodě (????). Jenže kurnik, na jak dlouho?

Takže je nakonec hlavní problém v SIP portech??? Na VOXu cosi blekotali o tom, že pokud je nás na jedné anténě (WiFi) víc, tak kdyby ti ostatní používali VoIP, nemůžeme mít v žádném případě stejné SIP porty... (myslím, že u nás v baráku SIP nikdo nepoužívá)...
Title: Problém s registrací
Post by: tom712 on June 06, 2006, 09:56:25 pm
Quote from: "yaro"
(myslím, že u nás v baráku SIP nikdo nepoužívá)...

P2P požívá porty okolo 5060 pomerne s prehledem.
Title: Problém s registrací
Post by: Hanz02 on June 06, 2006, 10:20:04 pm
Quote from: "yaro"
Kombinace Wifi-Sipura 2100-VOX.802 je z mého pohledu dlouhodobě problematická... chodí to někomu?


Ano, zkus mi napsat, zusim se na to podivat.....

Mam Crusader + SPA2002  :D
Title: Problém s registrací
Post by: scorpio on June 06, 2006, 10:30:59 pm
Quote from: "Hanz02"
Quote from: "yaro"
Kombinace Wifi-Sipura 2100-VOX.802 je z mého pohledu dlouhodobě problematická... chodí to někomu?


Ano, zkus mi napsat, zusim se na to podivat.....

Mam Crusader + SPA2002  :D


Ja mam WiFi a Sipura SPA1001, taky s Vox.802, a zatim mi to prijde v pohode.

Imho, podival jsi se tady na to jestli mas posledni firmware :
http://www.sipura.com/support/index.htm

Me se ta SPA1001 umravnila upgradem z 2.0.13_SEg co tam byl z fabriky na 3.1.8 z uvedeneho webu.
(k memu velkemu prekvapeni se pri upgrade firmware zachovalo veskere nastaveni  :lol:)
Title: Problém s registrací
Post by: scorpio on June 19, 2006, 08:42:43 am
Ahoj Yaro,

zrovna jsme na routeru Ukrajina / a Wifi sektoru Hornik kam ses pripojenej nasli konfiguracni nepristojnost ktera by mohla zpusobovat Tvoje problemy se Sipurou a registraci.
Je to mimo jine i duvod proc na Ukrajine kolabuje Wewimo.

Taky by  to mohlo zpusobovat zbytecne zatezove spicky na WiFi

Na odstraneni teto nepristojnosti se pracuje, je potreba zasah na miste.
Title: Problém s registrací
Post by: yaro on June 22, 2006, 07:14:40 pm
Quote from: "scorpio"
Ahoj Yaro,

zrovna jsme na routeru Ukrajina / a Wifi sektoru Hornik kam ses pripojenej nasli konfiguracni nepristojnost ktera by mohla zpusobovat Tvoje problemy se Sipurou a registraci.
Je to mimo jine i duvod proc na Ukrajine kolabuje Wewimo.

Taky by  to mohlo zpusobovat zbytecne zatezove spicky na WiFi

Na odstraneni teto nepristojnosti se pracuje, je potreba zasah na miste.


Dobrá, dobrá :-) Momentálně mi to zatím chodí, tedy spíše řečeno, v časech kdy jsem to zkoušel, tak to chodilo... :-)

Jinak se něco opravdu na AP děje, měli jsme třeba v přehledu na wewimo úplně jiný IP adresy než ve skutečnosti, teď tam sebe například vůbec nevidím, ač jsem připojen....