IP Telefonie => Troubleshooting => Topic started by: yaro on July 19, 2006, 07:30:25 pm

Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: yaro on July 19, 2006, 07:30:25 pm
802.VOX mě neustále zlobí... :-(  Při volání není slyšet vytáčecí tón, je trvale ticho, přitom na druhé straně to zvoní, ale po zvednutí je taky ticho. Stačí změnit hodnotu SIP portu v SIPUŘE 2100 a telefon zase chodí. Po nějaké době (nemám čas a mnohkdy ani chuť zjišťovat o jak jde dlouhý interval, řádově jsou to dny) se vždy dostanu do stavu, že mám opět při vytáčení ticho... takže znovu změnit hodnotu SIP portu a vše je zase na nějaký čas OK... čím by to mohlo sakra být??? Ha-vel jako druhá linka chodí dobře...
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: Hanz02 on July 19, 2006, 09:48:18 pm
viz PM
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: scorpio on July 20, 2006, 07:42:48 am
Nevim, ale mam SPA1001 pustenou nepretrzite, linky mam konfigurovany

1: 802.cz, SIP port 5061
2: sipy.cz SIP port 5062

SPA1001 jsem pustil po navratu z dovoleny, od ty doby bezi :
13 days and 08:56:59

Co mas v tom SPA2100 za firmware ?
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: yaro on July 21, 2006, 09:30:11 pm
Firmware je poslední dostupný.

Porty jsou fakt "putna", ať dám jakýkoliv, po čase VOX prostě přestane makat, Ha-vel jede normálně dál. Nestačí odpojení napětí ani vytažení WAN kabelu - Sipura se prostě sama už nechytne. Musím prostě dát jiné číslo pro SIP port u VOXu... a jedu opět vesele okamžitě dál, než to opět zkolabuje a tak pořád dokola.
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: scorpio on July 21, 2006, 10:38:51 pm
Quote from: "yaro"
Firmware je poslední dostupný.

Porty jsou fakt "putna", ať dám jakýkoliv, po čase VOX prostě přestane makat, Ha-vel jede normálně dál. Nestačí odpojení napětí ani vytažení WAN kabelu - Sipura se prostě sama už nechytne. Musím prostě dát jiné číslo pro SIP port u VOXu... a jedu opět vesele okamžitě dál, než to opět zkolabuje a tak pořád dokola.


To ale znamena, ze port chcipne nekde dal.
Copak mas mezi Sipurou a dratem do KlFree ?
(Router, NAT a takovy ruzny dalsi vychytavky) ?
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: yaro on July 22, 2006, 11:09:15 am
Quote from: "scorpio"
Quote from: "yaro"
Firmware je poslední dostupný.

Porty jsou fakt "putna", ať dám jakýkoliv, po čase VOX prostě přestane makat, Ha-vel jede normálně dál. Nestačí odpojení napětí ani vytažení WAN kabelu - Sipura se prostě sama už nechytne. Musím prostě dát jiné číslo pro SIP port u VOXu... a jedu opět vesele okamžitě dál, než to opět zkolabuje a tak pořád dokola.


To ale znamena, ze port chcipne nekde dal.
Copak mas mezi Sipurou a dratem do KlFree ?
(Router, NAT a takovy ruzny dalsi vychytavky) ?


Drátem do Klfree? Až tak moc drátu nemám..., mám SPA 2100, pak asi 30m drátu, switch na střeše (bydlím v paneláku a je na něm asi 5 uživatelů), pak je tam OvisLink a dál už jenom anténa na AP Horník...

V Sipuře mám nastaven NAT, ale o tom se domnívám, že je až za tou částí VoIP, takže ten jaksi nepočítám... Stejně tak je tam i firewall, o tom si taky myslím, že by neměl ovlivňovat VoIP, ne?
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: scorpio on July 22, 2006, 04:25:22 pm
Quote from: "yaro"

Drátem do Klfree? Až tak moc drátu nemám..., mám SPA 2100, pak asi 30m drátu, switch na střeše (bydlím v paneláku a je na něm asi 5 uživatelů), pak je tam OvisLink a dál už jenom anténa na AP Horník...

V Sipuře mám nastaven NAT, ale o tom se domnívám, že je až za tou částí VoIP, takže ten jaksi nepočítám... Stejně tak je tam i firewall, o tom si taky myslím, že by neměl ovlivňovat VoIP, ne?


Pokud nepomuze ani restart SPA2100, pak to znamena ze port je blokovanej nekde mezi Tebou a 802.cz.

S nejvetsi pravdepodobnosti zustane nekde v /asi routeru, mozna v FW nebo SNAT/ zaznam o otevrenem spojeni, na zaklade ktereho uz proste NENI MOZNE otevrit takove spojeni jeste jednou (souhlasi zdrojovy i cilovy soket - [IP:port <=> IP:port]).

Protoze cilovy soket je pevne dany, je nutne zmenit zdrojovy soketu ... zmenou IP adresy, nebo portu. Protoze IP adresu mas furt stejnou, zbyla jedina moznost - zmenit port.

Chyba muze byt i na cilove "ustredne" 802.cz, kde Tve spojeni zustane zaznamenane v tabulkach, a dokud nevyexpiruje (coz zalezi na nastaveni toho kompu) tak registrace nenabehne. Otazka samosebou je, ze kdyz se Tva SPA 2100 kazdych 60 sekund o to spojeni znova pokusi, nemusi to zablokovany spojeni vyexpirovat nikdy ...
... zkusils nekdy kdyz tahle situace nastala tu SPA 2100 vypnout / odpojit od WAN treba na 15 minut ?
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: yaro on July 23, 2006, 10:00:16 am
Quote from: "scorpio"
Quote from: "yaro"


... zkusils nekdy kdyz tahle situace nastala tu SPA 2100 vypnout / odpojit od WAN treba na 15 minut ?


Ne, tohle mně nikdy nenapadlo..., až to zase zkolabuje, zkusím to udělat.
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: yaro on August 13, 2006, 04:03:23 pm
Quote from: "scorpio"
... zkusils nekdy kdyz tahle situace nastala tu SPA 2100 vypnout / odpojit od WAN treba na 15 minut ?


Tak včera opět problém se spojením. Nechal jsem vypnutou Sipuru (hodinu), po zapnutí to normálně chodilo, nemusel jsem přepisovat SIP port...
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: scorpio on August 13, 2006, 08:55:12 pm
Quote from: "yaro"

Tak včera opět problém se spojením. Nechal jsem vypnutou Sipuru (hodinu), po zapnutí to normálně chodilo, nemusel jsem přepisovat SIP port...


To fakt vypada ze nekde po ceste (ne nutne v KlFree, ne nutne primo u 802.cz - ale v nejakem routeru cestou) zustane zaznam o sitovem spojeni (soketu), ackoli spojeni bylo preruseno.

Kazdou minutu jak se SPAxxxx snazi registrovat, tak se tenhle "neplatny" zaznam ozivi, tudiz tam stale zustava.

Kdyz se SPAxxxx vypne, zaznam po nejake dobe (TCP parametr) expiruje a pak uz to zase jde beze zmeny portu. Najit kde to zustava viset je (zatim) bohuzel mimo moje moznosti ...
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: yaro on August 15, 2006, 08:26:31 pm
Quote from: "scorpio"
Quote from: "yaro"

Tak včera opět problém se spojením. Nechal jsem vypnutou Sipuru (hodinu), po zapnutí to normálně chodilo, nemusel jsem přepisovat SIP port...


To fakt vypada ze nekde po ceste (ne nutne v KlFree, ne nutne primo u 802.cz - ale v nejakem routeru cestou) zustane zaznam o sitovem spojeni (soketu), ackoli spojeni bylo preruseno.

Kazdou minutu jak se SPAxxxx snazi registrovat, tak se tenhle "neplatny" zaznam ozivi, tudiz tam stale zustava.

Kdyz se SPAxxxx vypne, zaznam po nejake dobe (TCP parametr) expiruje a pak uz to zase jde beze zmeny portu. Najit kde to zustava viset je (zatim) bohuzel mimo moje moznosti ...


No, asi vytelefonuju kredit a hodím na celej VOX "bobek"... Ha-vel funguje bez problémů (snad to nezakřiknu), tak proč se trápit :-)
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: scorpio on August 16, 2006, 10:38:40 am
Quote from: "yaro"

No, asi vytelefonuju kredit a hodím na celej VOX "bobek"... Ha-vel funguje bez problémů (snad to nezakřiknu), tak proč se trápit :-)


Me prijde Ha-Vel o mnoho drazsi nez 802.cz.

Chyba musi bejt budto primo na routeru kde ses pripojenej, nebo ve firmware toho SPAcka.

Bydlim 300m od Tebe, jsem pripojenej na jinej router, a mam uptime SPA1001 pres 40 dni ... a registrace je porad OK.
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: Mira on August 16, 2006, 02:03:46 pm
No ja mam se SPA2100 na voxu uplne stejny problem. Zatim jsem na to rezignoval :)
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: scorpio on August 16, 2006, 06:18:56 pm
Miro, Yaro, to vypada na problemy zpusobeny samotnou SPA2100.
Koukal jsem do dokumentace, ten VoIP bridge by mel byt PRED NATem, tudiz ani pripadna chyba v intrenim NATu by nemela zpusobit tyhle brikule.

Koukal jsem po novem FW, novejsi nez 3.2.5d nikde neni.
Jedine zkusit starsi FW ... nasel jsem nasledujici verze FW :

spa2100-3.2.5d.zip ... aktualni
spa2100-3.2.2g.zip
spa2100-3.2.2.zip
spa2100-3.2.1.zip
spa2100-3.1.3.zip

http://www.sipura.net/Documents/rnote/rn2100-3.2.5d.htm

Podle techto release notes 3.2.5d se mi verze 3.2.2g jevi jako pouzitelna, takze pokud ji jeden nebo oba chcete zkusit dam Vam link pres ICQ nebo vysharuju adresar s FW jako FTP server.
Title: SPA2100
Post by: jiri ryba on November 02, 2006, 06:57:22 pm
Myslim, ze mam velmi podobny problem. SPA2100 mam pripojen za routerem a po nejake dobe se chova velice podobne. Nekdy vytaceny telefon zvoni, ale v mem telefonu neni slyset vyzvaneci ton a nasledne spojeni je jednosmerne. V tomto stavu se na muj telefon nelze ani dovolat. Po kratkodobem odpojeni napajeni je vse v poradku. Mozna bude problem v nastaveni portu, ktere se v routeru forwarduji na IP Sipury. V Sipure jsem nasel pouze nastaveni SIP portu ktery mam nastaven na 5060. Na routeru je nutno nastavit forward UDP portu. UDP protokol je vsak o mnoho vrstev nize nez SIP protokol, takze predpokladam ze SIP porty jsou na teto urovni zabalene v datech a s UDP portem nesouvisi. Z 802.VOX mi napsali, ze do ustredny propaguje VoIP brana UDP port 10606 a prijima na portu 14873.
Je mozne na Sipure UDP port nastavit nebo zjistit?
Firmware mam 3.3.6
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: scorpio on November 02, 2006, 07:20:49 pm
Ahoj Jiri pozorovateli,

Tebou popisovany problem ma nekolik urovni.

Za prve, muze souviset s FW - nekde bylo zminovano ze 3.3.6 se zrovna moc nepoved - mohl by pomoci downgrade na 3.2.10 ktery je o neco stabilnejsi

Za druhe, tvuj router je pravdepodobne i NAT. Neni obvykle primo nutne aby byly porty forwardovane, spis je potreba aby Tvuj Router/NAT, ale take i Router/NAT Tveho poskytovatele pripojeni zachovaval a spravne udrzoval tyto UDP kanaly otevrene.

Za treti, ve chvili kdy se spusti hovor, se otevrou dalsi hovorove (RTP) datove toky na zcela jinych portech a protoze tyto porty uz forwardovane pravdepodobne nemas, muze dojit ke "zmateni" a k nespravnemu propojeni hovorove cesty - data mohou jen jednim smerem => hlas je prenesen take jenom jednim smerem.

Zkus si precist ktere porty SPA pouziva pro hovor a na Tvem routeru je forwardovat stejne jako 5060 / 5061.

No a nakonec, Tve problemy mohou a nemusi souviset s vypadky / resetem router/nat-u Tveho poskytovatele pripojeni.
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: jiri ryba on November 03, 2006, 05:28:11 pm
Ahoj Scorpio,

diky za napady. Na routeru je NAT nastaveny. Na SPA2100 jsem ho kdysi nastavil take podle nejakeho doporuceni, ktere jsem nasel na internetu.
Mapping i Keep Alive je povolen.  Msg je nastaveno na $REGISTER a Dest na $PROXY. Vcera jsme na routeru povolili forward portu od 16000 do 17000. Na SPA mam RTP min. 16384 a RTPmax 16482. Tak uvidime co to udela.
Nemas FW 3.2.10? Ja mam pouze 3.2.9. Lze pri zmene FW nejak ulozit nastaveni, abych to nemusel pokazde prepisovat rucne?
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: scorpio on November 03, 2006, 08:11:41 pm
Ahoj Jiri,

Quote from: "jiri ryba"
Ahoj Scorpio,
diky za napady. Na routeru je NAT nastaveny. Na SPA2100 jsem ho kdysi nastavil take podle nejakeho doporuceni, ktere jsem nasel na internetu.
Mapping i Keep Alive je povolen.  Msg je nastaveno na $REGISTER a Dest na $PROXY.


NAT MAPPING je prave to co s nekterymy operatory (napr VOX) NEFUNGUJE !!! Pretezuje to ustrednu !!! Nekde jsem, myslim, psal na VoIP forum ze pokud je register period na 60s pak je vsechno tohle uplne zbytecne - zrusit a proverit zda to funguje i bez toho.

Quote from: "jiri ryba"

Vcera jsme na routeru povolili forward portu od 16000 do 17000. Na SPA mam RTP min. 16384 a RTPmax 16482. Tak uvidime co to udela.


No jeste navic diky tomuhle se vlastne to SPA dostalo na vicemene verejnou adresu, cimz je ten NAT mapping & keepalive zcela kontraproduktivni.

Quote from: "jiri ryba"

Nemas FW 3.2.10? Ja mam pouze 3.2.9. Lze pri zmene FW nejak ulozit nastaveni, abych to nemusel pokazde prepisovat rucne?


Spatne jsem se podival.
Pro SPA-2100 byl stabilni FW 3.2.9
Pro SPA-2102 byly slusne FW 3.2.8d a 3.2.10.

Ulozeni konfigurace se resilo nekde na foru http://www.telefonujeme.com.
Pokud ale vim, pri uprade i downgrade by SPA-xxxx mely zachovavat konfiguraci.
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: yaro on November 06, 2006, 07:16:06 pm
Tak dneska přestalo fungovat i přečíslování SIP portů... asi potíže růstu :-(
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: scorpio on November 06, 2006, 07:57:47 pm
Myslim ze to souvisi s tema predelavkama.
Ani bych se moc nedivil kdyby TENTOKRAT byly problemy vne klfree.

Napriklad, prilis vysoky pocet registraci najednou narazove z dane IP => omezeni na strane ustreden nebo neco takoveho ...
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: belgarat on November 07, 2006, 06:52:37 am
jestli zjistite ze to je skutecne # registrovanych telefonu z jedne IP... no tak se da vymyslet nejaka lepsi kulisarna se SNAT ... snad. Momentalne mame 8 SNAT IPcek, prinejhorsim se nejaka pridaji.
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: yaro on November 12, 2006, 07:23:01 pm
Jak vám to chodí poslední dobou??? Mně se kousaly porty u VOXe, dnes jsem musel pro změnu přečíslovat Ha-vla...
Title: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
Post by: scorpio on November 13, 2006, 05:38:41 pm
Quote from: "yaro"
Jak vám to chodí poslední dobou??? Mně se kousaly porty u VOXe, dnes jsem musel pro změnu přečíslovat Ha-vla...


Ahoj Yaro, no s rebootama gate - a že jich bylo - se tenhle problém namnožil. Kousalo se to všem ... a všichni operátoři.

Už jsme udělali nějaký změny na gate aby se tomuto problému zamezilo.
Víme o něm, pracujeme na něm. Holt se občas nezadaří.