Author Topic: "Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)  (Read 37354 times)

Offline yaro

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 44
  • Jarda Spejchal [1972] AP Ukrajina
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« on: July 19, 2006, 07:30:25 pm »
802.VOX mě neustále zlobí... :-(  Při volání není slyšet vytáčecí tón, je trvale ticho, přitom na druhé straně to zvoní, ale po zvednutí je taky ticho. Stačí změnit hodnotu SIP portu v SIPUŘE 2100 a telefon zase chodí. Po nějaké době (nemám čas a mnohkdy ani chuť zjišťovat o jak jde dlouhý interval, řádově jsou to dny) se vždy dostanu do stavu, že mám opět při vytáčení ticho... takže znovu změnit hodnotu SIP portu a vše je zase na nějaký čas OK... čím by to mohlo sakra být??? Ha-vel jako druhá linka chodí dobře...

Offline Hanz02

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 376
  • Gender: Male
  • Jan [1365] Děčínská LAN
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #1 on: July 19, 2006, 09:48:18 pm »
viz PM
Zprava o stupni poskozeni: uroven dehydratace 45%, schopnost vybavit si noc 2%, faktor studu 91%.
Doporuceny postup opravy: restartovat system, 36 hodin vypnuty a prepsat udaje. To byla noc...

Offline scorpio

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 278
  • Alex Forst [1720] AP Rebeca / Preves
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #2 on: July 20, 2006, 07:42:48 am »
Nevim, ale mam SPA1001 pustenou nepretrzite, linky mam konfigurovany

1: 802.cz, SIP port 5061
2: sipy.cz SIP port 5062

SPA1001 jsem pustil po navratu z dovoleny, od ty doby bezi :
13 days and 08:56:59

Co mas v tom SPA2100 za firmware ?
-- by Scorpio ---

Offline yaro

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 44
  • Jarda Spejchal [1972] AP Ukrajina
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #3 on: July 21, 2006, 09:30:11 pm »
Firmware je poslední dostupný.

Porty jsou fakt "putna", ať dám jakýkoliv, po čase VOX prostě přestane makat, Ha-vel jede normálně dál. Nestačí odpojení napětí ani vytažení WAN kabelu - Sipura se prostě sama už nechytne. Musím prostě dát jiné číslo pro SIP port u VOXu... a jedu opět vesele okamžitě dál, než to opět zkolabuje a tak pořád dokola.

Offline scorpio

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 278
  • Alex Forst [1720] AP Rebeca / Preves
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #4 on: July 21, 2006, 10:38:51 pm »
Quote from: "yaro"
Firmware je poslední dostupný.

Porty jsou fakt "putna", ať dám jakýkoliv, po čase VOX prostě přestane makat, Ha-vel jede normálně dál. Nestačí odpojení napětí ani vytažení WAN kabelu - Sipura se prostě sama už nechytne. Musím prostě dát jiné číslo pro SIP port u VOXu... a jedu opět vesele okamžitě dál, než to opět zkolabuje a tak pořád dokola.


To ale znamena, ze port chcipne nekde dal.
Copak mas mezi Sipurou a dratem do KlFree ?
(Router, NAT a takovy ruzny dalsi vychytavky) ?
-- by Scorpio ---

Offline yaro

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 44
  • Jarda Spejchal [1972] AP Ukrajina
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #5 on: July 22, 2006, 11:09:15 am »
Quote from: "scorpio"
Quote from: "yaro"
Firmware je poslední dostupný.

Porty jsou fakt "putna", ať dám jakýkoliv, po čase VOX prostě přestane makat, Ha-vel jede normálně dál. Nestačí odpojení napětí ani vytažení WAN kabelu - Sipura se prostě sama už nechytne. Musím prostě dát jiné číslo pro SIP port u VOXu... a jedu opět vesele okamžitě dál, než to opět zkolabuje a tak pořád dokola.


To ale znamena, ze port chcipne nekde dal.
Copak mas mezi Sipurou a dratem do KlFree ?
(Router, NAT a takovy ruzny dalsi vychytavky) ?


Drátem do Klfree? Až tak moc drátu nemám..., mám SPA 2100, pak asi 30m drátu, switch na střeše (bydlím v paneláku a je na něm asi 5 uživatelů), pak je tam OvisLink a dál už jenom anténa na AP Horník...

V Sipuře mám nastaven NAT, ale o tom se domnívám, že je až za tou částí VoIP, takže ten jaksi nepočítám... Stejně tak je tam i firewall, o tom si taky myslím, že by neměl ovlivňovat VoIP, ne?

Offline scorpio

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 278
  • Alex Forst [1720] AP Rebeca / Preves
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #6 on: July 22, 2006, 04:25:22 pm »
Quote from: "yaro"

Drátem do Klfree? Až tak moc drátu nemám..., mám SPA 2100, pak asi 30m drátu, switch na střeše (bydlím v paneláku a je na něm asi 5 uživatelů), pak je tam OvisLink a dál už jenom anténa na AP Horník...

V Sipuře mám nastaven NAT, ale o tom se domnívám, že je až za tou částí VoIP, takže ten jaksi nepočítám... Stejně tak je tam i firewall, o tom si taky myslím, že by neměl ovlivňovat VoIP, ne?


Pokud nepomuze ani restart SPA2100, pak to znamena ze port je blokovanej nekde mezi Tebou a 802.cz.

S nejvetsi pravdepodobnosti zustane nekde v /asi routeru, mozna v FW nebo SNAT/ zaznam o otevrenem spojeni, na zaklade ktereho uz proste NENI MOZNE otevrit takove spojeni jeste jednou (souhlasi zdrojovy i cilovy soket - [IP:port <=> IP:port]).

Protoze cilovy soket je pevne dany, je nutne zmenit zdrojovy soketu ... zmenou IP adresy, nebo portu. Protoze IP adresu mas furt stejnou, zbyla jedina moznost - zmenit port.

Chyba muze byt i na cilove "ustredne" 802.cz, kde Tve spojeni zustane zaznamenane v tabulkach, a dokud nevyexpiruje (coz zalezi na nastaveni toho kompu) tak registrace nenabehne. Otazka samosebou je, ze kdyz se Tva SPA 2100 kazdych 60 sekund o to spojeni znova pokusi, nemusi to zablokovany spojeni vyexpirovat nikdy ...
... zkusils nekdy kdyz tahle situace nastala tu SPA 2100 vypnout / odpojit od WAN treba na 15 minut ?
-- by Scorpio ---

Offline yaro

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 44
  • Jarda Spejchal [1972] AP Ukrajina
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #7 on: July 23, 2006, 10:00:16 am »
Quote from: "scorpio"
Quote from: "yaro"


... zkusils nekdy kdyz tahle situace nastala tu SPA 2100 vypnout / odpojit od WAN treba na 15 minut ?


Ne, tohle mně nikdy nenapadlo..., až to zase zkolabuje, zkusím to udělat.

Offline yaro

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 44
  • Jarda Spejchal [1972] AP Ukrajina
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #8 on: August 13, 2006, 04:03:23 pm »
Quote from: "scorpio"
... zkusils nekdy kdyz tahle situace nastala tu SPA 2100 vypnout / odpojit od WAN treba na 15 minut ?


Tak včera opět problém se spojením. Nechal jsem vypnutou Sipuru (hodinu), po zapnutí to normálně chodilo, nemusel jsem přepisovat SIP port...

Offline scorpio

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 278
  • Alex Forst [1720] AP Rebeca / Preves
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #9 on: August 13, 2006, 08:55:12 pm »
Quote from: "yaro"

Tak včera opět problém se spojením. Nechal jsem vypnutou Sipuru (hodinu), po zapnutí to normálně chodilo, nemusel jsem přepisovat SIP port...


To fakt vypada ze nekde po ceste (ne nutne v KlFree, ne nutne primo u 802.cz - ale v nejakem routeru cestou) zustane zaznam o sitovem spojeni (soketu), ackoli spojeni bylo preruseno.

Kazdou minutu jak se SPAxxxx snazi registrovat, tak se tenhle "neplatny" zaznam ozivi, tudiz tam stale zustava.

Kdyz se SPAxxxx vypne, zaznam po nejake dobe (TCP parametr) expiruje a pak uz to zase jde beze zmeny portu. Najit kde to zustava viset je (zatim) bohuzel mimo moje moznosti ...
-- by Scorpio ---

Offline yaro

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 44
  • Jarda Spejchal [1972] AP Ukrajina
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #10 on: August 15, 2006, 08:26:31 pm »
Quote from: "scorpio"
Quote from: "yaro"

Tak včera opět problém se spojením. Nechal jsem vypnutou Sipuru (hodinu), po zapnutí to normálně chodilo, nemusel jsem přepisovat SIP port...


To fakt vypada ze nekde po ceste (ne nutne v KlFree, ne nutne primo u 802.cz - ale v nejakem routeru cestou) zustane zaznam o sitovem spojeni (soketu), ackoli spojeni bylo preruseno.

Kazdou minutu jak se SPAxxxx snazi registrovat, tak se tenhle "neplatny" zaznam ozivi, tudiz tam stale zustava.

Kdyz se SPAxxxx vypne, zaznam po nejake dobe (TCP parametr) expiruje a pak uz to zase jde beze zmeny portu. Najit kde to zustava viset je (zatim) bohuzel mimo moje moznosti ...


No, asi vytelefonuju kredit a hodím na celej VOX "bobek"... Ha-vel funguje bez problémů (snad to nezakřiknu), tak proč se trápit :-)

Offline scorpio

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 278
  • Alex Forst [1720] AP Rebeca / Preves
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #11 on: August 16, 2006, 10:38:40 am »
Quote from: "yaro"

No, asi vytelefonuju kredit a hodím na celej VOX "bobek"... Ha-vel funguje bez problémů (snad to nezakřiknu), tak proč se trápit :-)


Me prijde Ha-Vel o mnoho drazsi nez 802.cz.

Chyba musi bejt budto primo na routeru kde ses pripojenej, nebo ve firmware toho SPAcka.

Bydlim 300m od Tebe, jsem pripojenej na jinej router, a mam uptime SPA1001 pres 40 dni ... a registrace je porad OK.
-- by Scorpio ---

Offline Mira

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 4
  • Miroslav Pospíšil [485] Rebeca
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #12 on: August 16, 2006, 02:03:46 pm »
No ja mam se SPA2100 na voxu uplne stejny problem. Zatim jsem na to rezignoval :)

Offline scorpio

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 278
  • Alex Forst [1720] AP Rebeca / Preves
    • View Profile
"Zakleté" SIP porty u 802.VOX (SIPURA 2100)
« Reply #13 on: August 16, 2006, 06:18:56 pm »
Miro, Yaro, to vypada na problemy zpusobeny samotnou SPA2100.
Koukal jsem do dokumentace, ten VoIP bridge by mel byt PRED NATem, tudiz ani pripadna chyba v intrenim NATu by nemela zpusobit tyhle brikule.

Koukal jsem po novem FW, novejsi nez 3.2.5d nikde neni.
Jedine zkusit starsi FW ... nasel jsem nasledujici verze FW :

spa2100-3.2.5d.zip ... aktualni
spa2100-3.2.2g.zip
spa2100-3.2.2.zip
spa2100-3.2.1.zip
spa2100-3.1.3.zip

http://www.sipura.net/Documents/rnote/rn2100-3.2.5d.htm

Podle techto release notes 3.2.5d se mi verze 3.2.2g jevi jako pouzitelna, takze pokud ji jeden nebo oba chcete zkusit dam Vam link pres ICQ nebo vysharuju adresar s FW jako FTP server.
-- by Scorpio ---

Offline jiri ryba

  • Registrovaný
  • *
  • Posts: 2
  • Jiri Ryba [pozorovatel] Praha
    • View Profile
SPA2100
« Reply #14 on: November 02, 2006, 06:57:22 pm »
Myslim, ze mam velmi podobny problem. SPA2100 mam pripojen za routerem a po nejake dobe se chova velice podobne. Nekdy vytaceny telefon zvoni, ale v mem telefonu neni slyset vyzvaneci ton a nasledne spojeni je jednosmerne. V tomto stavu se na muj telefon nelze ani dovolat. Po kratkodobem odpojeni napajeni je vse v poradku. Mozna bude problem v nastaveni portu, ktere se v routeru forwarduji na IP Sipury. V Sipure jsem nasel pouze nastaveni SIP portu ktery mam nastaven na 5060. Na routeru je nutno nastavit forward UDP portu. UDP protokol je vsak o mnoho vrstev nize nez SIP protokol, takze predpokladam ze SIP porty jsou na teto urovni zabalene v datech a s UDP portem nesouvisi. Z 802.VOX mi napsali, ze do ustredny propaguje VoIP brana UDP port 10606 a prijima na portu 14873.
Je mozne na Sipure UDP port nastavit nebo zjistit?
Firmware mam 3.3.6